Gingivitis behandelen = tandvlees ontsteking

 

Er ontstaat een tandvlees ontsteking als reactie op de aanwezigheid van tandplaque en tandsteen op de tanden en kiezen. De ontsteking die (nog) heel oppervlakkig aan de rand van het tandvlees zit, wordt gingivitis genoemd. Door deze ontstekingsreactie wordt het tandvlees rood, gaat het zwellen en makkelijk bloeden bij aanraken. De ruimte tussen de tanden/kiezen en het tandvlees, de pocket welke normaal niet dieper dan 3 mm is, kan door de ontsteking dieper worden. Deze pocket wordt bij gingivitis dieper vanwege de zwelling van het tandvlees en het tandvlees wordt slapper waardoor de bescherming van het tandvlees steeds inefficiënter wordt.

​Kenmerken van gingivitis

Het lastige van deze tandvlees ontsteking is dat u het zelf niet altijd kunt constateren. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als uw tandvlees niet gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is. Daarom is een regelmatig bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist zo belangrijk: zij kunnen constateren of u gingivitis heeft of niet.

Gingivitis opsporen

De tandarts en/of mondhygiënist kan gingivitis opsporen met een zogeheten pocketsonde. Met de pocketsonde wordt voorzichtig de ruimte tussen tand/kies en tandvlees (de pocket) afgetast. Als de pocket dieper is geworden of als bij het meten bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken. Er is dan sprake van gingivitis. U kunt dan bij de mondhygiënist een afspraak maken om uw gebit te laten reinigen en, waar dat nodig is, glad of gladder te laten maken. Wanneer u vervolgens zelf jouw gebit optimaal schoonhoudt, zal de ontsteking verdwijnen en gaat het tandvlees weer strakker om uw tanden en kiezen liggen, wordt de pocket weer ondieper dan 3 mm en stopt het bloeden. Zorg daarom dat u regelmatig uw gebit laat controleren. Zo voorkom u dat een eventueel aanwezige gingivitis verergert of weer terugkomt.

Gingivitis voorkomen?

Wat kun u zelf doen om gingivitis te voorkomen? Het antwoord op die vraag luidt: uw mond zo goed mogelijk schoonhouden, zorgen dat de plaque geen kans krijgt. De tandarts en/of mondhygiënist kan uitleggen hoe u de tandplaque het beste kunt weghalen m.b.v. een (elektrische) tandenborstel en tandenstokers of ragers. Een goede mondhygiëne is de basis om gingivitis te voorkomen!
Tandsteen kun u niet zelf weghalen, hiervoor heeft u een behandeling nodig. Door een goede dagelijkse mondhygiëne, indien nodig gecombineerd met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken door de mondhygiënist, zal gingivitis normaal gesproken binnen een aantal dagen verdwijnen. Als u dan uw mond dagelijks goed schoonhoudt, kunt u voorkomen dat er opnieuw tandvlees ontsteking ontstaat. Het Ivoren Kruis heeft meerdere folders ontworpen voor een gezonden mond.

Bron: https://www.nvvp.org

Gingivitis

error: Inhoud is beschermd!