De werkzaamheden van de tandarts zijn bij patiënten over het algemeen wel bekend. Soms is het echter nodig om u door te verwijzen naar de mondhygiënist. Wat doet een mondhygiënist eigenlijk? Dit blijkt wat minder bekend bij de gemiddelde patiënt. Dit terwijl veel patiënten, ook op een jonge leeftijd, wel te maken te krijgen met klachten die bij het takenpakket van de mondhygiënist horen.

Mondhygiënist houdt zich in grote lijnen met preventieve en curatieve zorg, de mondhygiënist is dus gespecialiseerd in het gezond krijgen en houden van uw mond.

Preventieve zorg

Mondhygiënist is ten eerste dé specialist op het gebied van preventie en werkt samen met patiënt aan een optimale mondgezondheid. Veel patiënten blijken in staat te zijn veel mondproblemen te voorkomen, mits ze de juiste behandeling en voorlichting ontvangen. Voorkomen is beter dan genezen! Daarom worden de behandelingen door de mondhygiënist voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed vanuit de basisverzekering. 

Curatieve zorg

Ten tweede doet de mondhygiënist werkzaamheden uit die als doel hebben om het gebit te genezen en de mondgezondheid te herstellen. Patiënten lijken in sommige gevallen signalen op te vangen, die op mogelijke mondziektes kunnen duiden. Patiënten melden zich vaak met onderhoud aan implantaten, teruggetrokken tandvlees, gevoeligheid van tanden en kiezen, slecht adem, vieze smaak, losser staan van tanden en kiezen, bloedend tandvlees. Mondhygiënist gaat samen met de patiënt op zoek naar de oorzaken van de problemen. Sommige oorzaken zijn multifactorieel en vereisen dan ook aanpak op allerlei facetten. Daarom is samenwerking tussen de patiënt en de mondhygiënist is zeer belangrijk.

Professionele gebitsreiniging

Gebitsreiniging is een passende interventie voor patiënt met beperkte tandvleesproblemen, zogenoemde gingivitis, tandsteen of andere vormen van aanslag op het gebit. Het is van belang om de beginnende en nog omkeerbare problemen in de mond tijdig aan te pakken, zodat erger voorkomen wordt.

Tandvleesbehandelingen

Wanneer het tandvlees ontstoken is, kan het in sommige gevallen verder gaan dan alleen het tandvlees en wordt ook het kaakbot en andere steunweefsels van de tanden en kiezen aangedaan. Dieper gelegen ontstekingen rondom tanden en kiezen noemen we parodontitis. Parodontitis een echte sluipmoordenaar, omdat verloop van parodontitis vaak pijnloos verloopt.

Bovendien kan het tandsteen dat veelal boven het tandvlees voorkomt bij beginnende tandvleesontstekingen, onder het tandvlees ontstaan bij parodontitis.

Twijfelt u of u een behandeling nodig heeft? Heeft u nog vragen over ‘ wat doet een mondhygiënist ‘?  Neem dan vrijblijvend contact op met de Praktijk voor mondhygiëne Midden-Limburg voor een tandvleescheck!

 

Behandelingen

error: Inhoud is beschermd!